Visca el pacte pel patrimoni!!!

Ens hem de felicitar tots plegats per l'aprovació del Pacte pel patrimoni a Tortosa. Apart del consens polític aconseguit, el més important és que ha estat una iniciativa de la societat civil. Amics dels Castells i del nucli antic ha demostrat una gran determinació, imaginació, motivació i estima pel patrimoni històric local, que ha permès presentar propostes justes, realistes, raonables i necessàries. Cal lloar la feina de l'associació que dirigeix el jove Jordi Jordan (a la vegada, responsable d'habitatge de la Generalitat a TE i militant d'ICV), que ha aconseguit que la recuperació del patrimoni de la ciutat passi a ser una de les fites polítiques importants del moment. La política s'ha de nodrir de la societat civil. Els partits mai no han de viure d'esquena a propostes ciutadanes (d'associacions culturals, esportives o conservacionistes), que poden ajudar notablement al progrés d'una ciutat. El pacte pel patrimoni reuneix deu propostes de notable interès. Algunes tenen a veure amb l'adquisició d'elements patrimonials importants, d'altres amb fets polítics estructurals com la creació d'una regidoria de patrimoni o la contractació d'un arqueòleg municipal com ja disposen d'altres ciutats dels Països Catalans.
Tortosa és una ciutat monumental i ja és hora de posar fil a l'agulla perquè recuperi la seua bellesa d'antany. Hem tingut molts governs municipals que han viscut massa anys d'esquenes al patrimoni. No és demagògia, ni un parlar per parlar, ja que només cal mirar l'estat de molts elements patrimonials d'importància, o el deteriorament del nucli antic. Cal posar-se les piles d'una vegada, i amb el pacte pel patrimoni tenim la base d'una necessària recuperació dels nostres edificis històrics.
Les 10 Propostes
-Creació d'una regidoria de Patrimoni Històric-Adquisició del castell de Tenasses per l'Ajuntament o alguna administració.
-Aposta pel turisme cultural i ecològic, amb un pla local de desenvolupament turístic i la creació d'una tarifa única-Aprovació i impuls del pla director de les muralles.
-Aplicació rigorosa del pla del nucli antic, amb la salvaguarda del patrimoni afectat i la promoció de la rehabilitació d'habitatges.
-Dotació d'una utilitat immediata a les Avançades de Sant Joan i finalització de la seua restauració.
-Creació d'una brigada que vetlle pel bon estat de les muralles i els castells.
-Adquisició i recuperació de l'antic col·legi de Sant Josep, per l'Ajuntament o alguna administració.
-Planificació i inici d'obres al barri de Remolins i en especial al call (antic barri jueu).
-Contractació d'un arqueòleg municipal i foment de l'estudi de la història local.
PD. Hem copiat la redacció de les 10 mesures des del bloc La Marfanta.