EXERCINT LA SOBIRANIA FISCAL CAMINEM CAP A LA LLIBERTAT

Davant el col·lapse de les finances de la Generalitat, no hi ha un duro a la caixa, ens hem de preguntar per què?

Catalunya és una nació que genera molts de diners per la via impostos (IVA, IRPF, Societats i d’altres). A l’Estat espanyol fan cap 33.300.000.000 d’euros, mentre que la Generalitat de Catalunya recapta 2.700.000 euros. Total, 36.000 milions d’euros. Els diners, majoritàriament, els té l’Estat i en cedeix a Catalunya, de manera que la Generalitat, per fer els seus pressupostos només disposa de 19.000 milions d’euros. Se’ns queden molts diners dels impostos que paguem, provin de fer la resta.

En què gasta, la Generalitat, els nostres impostos? Majoritàriament, per pagar la sanitat, l’educació i els serveis socials. Per poder-ho fer, la Generalitat necessita, així per baix, uns 24.000.000.000 d’euros. Si qui té la paella pel mànec és l’Estat i ens obliga a gastar-ne només 19.000.000.000, està clar que farem curt i que se’n ressentirà la sanitat (tancar llits d’hospitals, acomiadar metges i generar llistes d’espera perilloses), l’educació (més nens per aula, menys mestres i professors) i els serveis socials.

Si comprenem que l’Estat espanyol ofega i arrossega econòmicament Catalunya al pou de la misèria, si entenem per llibertat la capacitat d’escollir, de fer una determinada acció sense sotmetre’ns a una autoritat arbitrària, entendrem que el Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya de Tortosa portés al Ple municipal de dilluns dia 8 una moció per exercir la sobirania fiscal a l’Ajuntament de Tortosa. Demanàvem ingressar els pagaments dels impostos de l'Ajuntament de Tortosa a l'Agència Tributària de Catalunya, en comptes d’efectuar-los a l'Agència Tributària espanyola com s’ha fet fins ara.

Per aconseguir posar fi a l’espoli fiscal, per caminar cap a la llibertat, és imprescindible que tots els impostos que actualment paguen les institucions i els ciutadans del nostre país es liquidin a l’Agència Tributària de Catalunya, en lloc de fer-ho a l’Agència Tributària espanyola. Així, en el moment de separar-nos d’Espanya, tindrem els nostres impostos al nostre calaix i no pas al del veí.

Aquesta moció presentada pel Grup Municipal d’ERC es va aprovar amb el suport dels vots de CiU i ICV. El PSC, el PP i PxC hi van votar en contra, deu ser que volen que continuem sense un duro a la caixa i que se’n ressenti la sanitat, l’educació i els serveis socials.

Josep F. Monclús i Benet
Portaveu del Grup Municipal d’ERC a Tortosa