Junqueras demana el cabal ecològic del tram final de l’Ebre

Una bona notícia per aixecar els ànims, publicada a l' Indirecte.cat!


Nota de premsa: Junqueras demana a la Comissió Europea que garanteixi el cabal ecològic del tram final de l’Ebre


*La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i el Govern espanyol han d’aprovar un nou Pla de la Conca de l’Ebre abans d’acabar l’any
*Un cabal inferior a l’establert pel Consell per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre amenaçaria espècies de peixos i d’aus que habiten el delta

Brussel•les, 4 de novembre del 2009. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha demanat a la Comissió Europea que tuteli el procés d’elaboració del Pla de la Conca de l’Ebre per tal que compleixi la Directiva marc de l’Aigua. ‘Volem evitar que el nou Pla de Conca deixi el delta de l’Ebre amb menys aigua de la que necessita per garantir l’hàbitat de les aus, els peixos i la vegetació’, ha afirmat Junqueras.

En efecte, el Consell per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, que inclou representants de les diverses administracions i de la societat civil, va elaborar un estudi científic que quantificava el cabal ecològic de l’Ebre en 12.783 hm3 en els anys humits, 7.305 hm3 en els anys secs, i 9.691 hm3 de mitjana. Tanmateix, el nou Pla de Conca podria fixar un cabal molt per sota d’aquestes xifres, per tal de donar prioritat a les concessions d’aigua.

‘La Directiva de l’Aigua diu que el cabal dels rius ha de garantir el bon estat ecològic del delta, i això s’ha de definir amb criteris científics, i no pas polítics’, ha manifestat l’eurodiputat republicà. ‘El cabal de l’Ebre en el seu tram final no pot ser el resultant de les sobres d’aigua de més amunt, perquè això significaria la mort del riu i del delta’, ha emfasitzat Junqueras.

D’acord amb la Directiva marc de l’Aigua, 2000/60/EC, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i el Govern espanyol han d’aprovar un nou Pla de la Conca de l’Ebre abans d’acabar l’any.

Cal tenir en compte que el delta de l’Ebre, amb 320 km2 de superfície, constitueix l’hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental, després de la Camarga (França). Al delta de l’Ebre hi ha entre 50.000 i 100.000 aus, segons el període, que pertanyen a 300 espècies. En concret, hi ha el 60% del total d’espècies d’aus de la Unió Europea. A més a més, hi ha una diversitat vegetal de fins a 515 espècies.