Tortosa republicana

Enguany es compleix el 100è aniversari de l'arribada de Marcel·lí Domingo a l'Ajuntament. El 3 de juliol, es complien 100 anys de la sessió del ple de l'Ajuntament en què un jove mestre i periodista de 25 anys, Marcel·lí Domingo, va prendre possessió de l'acta de regidor i va consolidar-se com a líder indiscutible dels republicans tortosins.

Us porto aquí uns retalls del reportatge escrit per Gustau Moreno on ens recorda el retrat de Marcel·lí Domingo i el republicanisme a la premsa de la època:

«És una esperança per a aquesta ciutat desgraciada». «Si ens surt fallida, haurem de confessar que els nostres mals no tenen remei», va escriure, abans de concloure: «Cal evitar que la casa del poble siga un asil de gent inútil i cuca. Cal entrar en aquella casa, si se'ns permet la frase, amb una escombra a la mà i un flascó d'àcid clorhídric a l'altra.»

El reportatge de Gustau continua recordant que "les eleccions municipals s'havien celebrat el 2 de maig de 1909, però en realitat s'havien ajornat des del 1907, l'any de l'última gran riuada que ha afectat Tortosa. Domingo, que des de feia tres anys regentava una escola laica a Roquetes –en què va imposar l'educació conjunta de xiquets i xiquetes–, va decidir estretir el seu compromís polític i concórrer a les eleccions. «No s'ha d'anar a la política per fer-se un nom, sinó per jugar-se el nom que es tingui»"

En les eleccions, els candidats republicans s'havien presentat en dues llistes diferents, els partidaris de Solidaritat Catalana i els radicals. Com recorda el socialista Josep Subirats Piñana a l'obra Marcel·lí Domingo per ell mateix, el líder republicà havia aconseguit el suport del Centre Obrer de Corporacions, de la Unió Republicana, dels pagesos, de l'estament dels botiguers i dels petits industrials. El seu objectiu era lluitar contra els cacics, per una bona administració municipal, per un pressupost «vertader», per suprimir l'impost dels consums –cosa que va assolir el 1912–, per millorar «la sort dels desprotegits» i reorganitzar els serveis municipals. Com a contrapunt, l'estratègia electoral de Domingo es basava en una imatge ètica, allunyada de les pràctiques habituals de corrupció municipal. Amb la «vergonyosa derrota del caciquisme», Marcel·lí va esdevenir el «cap de la minoria republicana» al consistori.

Des de la Secció Local d' ERC, felicitem a Gustau pel seu treball d' investigació que ens permitim copiar aquí i al mateix temps aprofitem per a fer d'altaveus de la crida que el nostre grup municipal fa a la militància per recordar que el proper cap de setmana farà 10 anys de l'entrada d'Esquerra al'Ajuntament. Els que són i els que han estat regidors durant aquesta etapa faran una valoració en roda de premsa de la feina feta durant aquest període. Serà el dimarts dia 7 a les 17:00 a l'Ajuntament.

Anem tots!!