Entrevista a Josep Esquerré, candidat d’ERC de Campredó


Part 1
1. Què fa un ampostí com tu en un poble com Campredó?
La resposta és ben fàcil. Em vaig enamorar d’una campredonenca i vàrem decidir tots dos fer la nostra vida a Campredó. N’estic molt satisfet i em sento un campredonenc més.
2.Què esperes de Campredó?
De Campredó espero moltes coses. Campredó som la seva gent. Gent que mira pel progrés, pel respecte, que entén un Campredó amb el seus drets i les seves obligacions. Un Campredó que lluita pel seu futur. Un Campredó independent i poble
3.Les teues inquietuds personals et porten a embolicar-te en moltes activitats. Com ho portes tot plegat?
El més important és el suport familiar i, a partir d’aquí, el dia te 24 hores per organitzar-te. Tots sabem que la feina ens ocupa un % important d’ocupació, que la família i les amistats no les hem d’abandonar. Menjar i dormir són necessitats bàsiques. Però hem de tenir temps per desenvolupar aptituds personals. Capacitats, com són en el meu cas, de treball associatiu. Buscar la complicitat de persones per fer tasca de grup com pot ser en associacions com L’AMPA o Soldevila o treball de poble com és representant ERC al Consell Assessor de Campredó.
4. Ens fas cinc cèntims de la teua tasca a l’AMPA
N’estic molt content. En els 5 anys que fa que pertanyo a l’associació de mares i pares he estat al costat de diferents grups de treball i sempre amb una molt bona relació. Tots, amb moltes ganes de buscar oportunitats i dinamitzar el nostre col·legi. Sempre ha estat una tasca de conjunt on he estat un més del grup. Activitats extraescolars, esports, viatges, menjador, festes escolars, etc son activitats que l’Ampa sempre ha proposat. També les darreres direccions de l'AMPA hem tingut la sort de treballar en un nou entorn, un nou col·legi. Des d’aquestes línees vull felicitar el treball de totes les direccions de l'AMPA, cadascuna a la seva manera, per aconseguir aquest objectiu.
5. I a Soldevila?
L’Associació Cultural Soldevila és un referent cultural i, a la vegada, grup d’opinió molt valuós pel poble de Campredó. Jo he estat treballant aquests darrers anys donant suport i fent propostes en esdeveniments como són la FIRA AL CARRER de Campredó o la lluita continua per la rehabilitació del patrimoni templer, entre d’altres.També he estat en l’organització d’exposicions o conferències. La gent de Soldevila tenim admiració per Campredó i estem compromesos en les seves afeccions, per això ens agrada informar d’actuacions i donar la nostra opinió sobre temes de la actualitat del poble.Soldevila es va fundar a 1988, molt abans que jo formés part de la vida de Campredó, la seva gent mereix tot el meu respecte.
6. Com veus l’associacionisme campredonenc?
A Campredó tenim moltes associacions i totes amb un treball molt digne.Són associacions lligades a la seva activitat (Jubilats, Futbol, Comerciants, Taurina, Joves, Cultura, Caçadors, etc), però totes necessaries per moure el teixit local. Aquest any sense anar més lluny s’han creat dos noves associacions , Associació Campredó Esport (impulsora del Canicros) i Amics de F.Llop (abans dins Soldevila, però creada com ens propi per donar-li més sentit en l'actualitat). Pensant en veu alta, i com a petit retret, considero que tenim una manca de comunicació per poder desenvolupar accions conjuntes. Seria positiu alguna taula rodona semestral per valorar i crear sinergies de grup.
7.Com et vas deixar enredar per la gent d’ERC, independentistes i republicans, i a Campredó partidaris del municipi propi?
És ben senzill, si tens predisposició pel treball comunitari, tens una clara ideologia de Catalunya com a nació, un equip de suport en el qual confies, t’ofereixen la possibilitat de representar ERC a Campredó en un moment de molts de projectes en els quals et veus capaç d’aportar i treballar, i tens com a ideari aconseguir un Campredo Municipi en el moment que nous condicionants polítics ho permetin, aquí tens la resposta.
8.Com valores la feina d’ERC a Campredó, i la teua en particular al Consell Assessor?
Molt positivament, ERC sempre ens ha donat suport, i hem d’agrair molt el treball de totes les seves delegacions de la Generalitat a les Terres de l’Ebre representades pel seu Delegat Lluis Salvado. Tots recordem l’escrit de Carles Pasqual, delegat de governació, felicitant al poble de Campredó en l’inici del procés de l’EMD. La implicació d’Artesania Catalunya en el desenvolupament de la Fira a través del departament d’Innovació, Empresa i Universitat representat per Josep Felip Monclús (futur alcaldable a la ciutat de Tortosa). També s’ha presentat dos esmenes als pressupostos generals de l’estat per tal que es dotés una aportació pressupostària a la restauració de l’estació de tren, que el govern espanyol va fer cas omís.Per una altra part, valorar-se un mateix no és feina fàcil. Si puc dir que he estat un membre molt actiu amb continues propostes de treball. Sempre he defensat els interessos de Campredó, afegint-me a totes aquelles accions necessàries. EMD-Patrimoni i cultura – Desdoblament A-7 – Depuradora, dispensari i Arxiu Comarcal – Fira – Festes – Casal F.Llop – Infraestructures – Via Verda – rehabilitació de l'estació de tren, i d’altres han estat l’agenda de treball del grup de suport ERC a Campredó.Abans ja ho he comentat però les individualitats no tenen sentit dins de col·lectius de treball. Som representants d’aquestes veus.
9. Valora’ns la figura de Francesc Llop i Marqués.
És el campredonenc més universal. Una personalitat que estem difonent. Hem creat una associació per aconseguir adquirir la seva obra. Tenim moltes idees per a continuar enlairant la figura d’un pintor impressionista, molt important per a tots nosaltres.
10. Parla’ns de campredonencs amb inquietuds artístiques, literàries, esportives…
N’hi ha uns quants en l’àmbit de la literatura, la pintura, el disseny. Durant els darrers anys han fet una feina molt bona. També des de Soldevila hem sabut difondre la seva obra i està al seu costat, de la qual cosa ens sentim altament orgullosos. Soldevila ha estat la plataforma ideal per captar tot aquest potencial. Hem tirat endavant l’Associació Amics de Francesc Llop, hem presentat llibres d’autors locals, hem organitzat exposicions dels pintors campredonencs. I també tenim molts projectes de potenciació esportiva, que de ben segur tirarem endavant ben aviat.Marga Estorach va realitzar l'escalada a l'Aconcagua, Carlos Balagué i Betlem Balagué realitzen curses de muntanya, Ion Perelló és membre del futbol base del Barça. La UE Campredó està portant a terme una magnífica temporada i l'Associació esportiva bàsquet del col·legi Port rodó fa una tasca molt bona en la difusió d'aquest esport entre els més menuts.
11. La marca Campredó Templer, l’hem de saber explotar, oi?
És imprescindible per al nostre futur cultural i patrimonial. Estem en fase embrionària, però des de Soldevila i ERC hem apostat altament per canviar la cara al nostre patrimoni, després d’anys d’oblit inexplicable que l’havien deixat en un estat deplorable. I confio en la nostra gent i els seus ideals per tirar endavant aquesta marca Campredó templer, que en un futur pot ser el veritable emblema del nostre poble.
12. ERC ha apostat fortament pel patrimoni templer campredonenc. Estàs satisfet de com ha anat tot plegat?
El patrimoni templer campredonenc és molt important. Des de Soldevila hem lluitat durant anys per la seva dignificació. Gràcies a ERC ha estat possible la restauració de les dos torres i la interpretació de la Torre de Font de Quinto, de la qual cosa ens sentim altament orgullosos i satisfets. I continuarem amb tota mena de projectes per donar vida templera al poble. Les muralles de la casa del Prat són la nostra gran lluita d’aquests mesos. A veure si podem aconseguir algun fruit satisfactori. També la idea d’aconseguir algun audiovisual per a la torre de Font de Quinto, i un cavaller templer que el representi. Moltes i moltes idees, que mai no ens fan decaure, moltes de les quals les podem veure acomplertes per a benefici dels campredonencs.