DIARI DE CAMPANYA NÚMERO 11 (17/5/2011)


Ahir pel matí es va celebrar a l'Auditori Felip Pedrell el debat de caps de llista dels partits polítics amb representació a l'Ajuntament de Tortosa organitzat pel Col.legi de Periodistes de les Terres de l'Ebre.

El debat va estar dirigit per les periodistes Núria Mora de Ràdio Tortosa i Sílvia Tejedor de la cadena SER i va comptar amb una taula de periodistes amb la presència i intervenció de Gustau Moreno del Diari El Punt, Sílvia Berbis del setmanari L'Ebre i Josep Baubí de Catalunya Ràdio.

El primer bloc del debat feia referència a la crisi i la situació econòmica actual. Josep Monclús va incidir en una de les línees principals del seu programa electoral i que és la creació d'ocupació en cinc grans apartats: el sector industrial, amb la implantació d'un centre e transferència i innovació agroalimentària; el sector institucional, amb la creació d'una agència especialitzada en atraure inversions productives a la ciutat i la creació d'una xarxa de vivers del territori, inclós el de Tortosa; el turisme cultural i de la identitat ebrenca i tortosina; el sector comerç, amb la creació d'un eix comercial a Tortosa que la faci capital territorial del comerç i finalment, el sector universitari, amb la generació de coneixement, el dinamisme cultural i la implantació de noves titulacions universitaris en el nou campus de la URV.

En el segon torn del primer bloc, Monclús va explicar que la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Tortosa han ficat les bases del turisme de la ciutat, però cal continuar treballar, com per exemple en el desenvolupament del pla de foment turístic de la ciutat,que està signat per ambdues administracions i està dotat pressupostàriament, pero que cal activar i posar en marxa des de l'Ajuntament. El riu i el Renaixement són dos puntals de diferenciació turística de la nostra ciutat.

Una de les preguntes de la taula de periodistes va ser si s'havia de canviar el traçat de la C-12Monclús va respondre que no es podira dilatar més el desdoblament de l'eix de l'Ebre. D'una banda perquè el desdoblament suposa una millora de les comunicacions per al nostre territori si s'exten fins a Lleida i França i a més a més, el traçat actual per l'interior de la ciutat és molt perillós. S'ha d'actuar com més prompte millor, respectant la voluntat del municipi de Tortosa.

Un altra pregunta feia referència a les propostes de cada partit sobre el monument a la Batalla de l'Ebre. El candidat d'ERC Tortosa va respondre que calia recuperar la pilastra del mig del riu per instal.lar una pasarel.la de vianants i que el monument s'ha de treure, museïficar-lo i que aquesta despesa ha de ser assumida pel Ministeri de Defensa, que n'és el titular.

El segon bloc del debat feia referència a com millorar la convivència, la seguretat i la integració dels nouvinguts.

Monclús va respondre que eren coses que no es podien barrejar amb lleugeresa, però calen normes clares per a tothom i que s'han de fer complir. També va destacar que la policia de barri ha de fer de policia de proximitat i abordar els problemes concrets de convivència que puguen haver-hi en cada barri. Per ERC la prioritat són les persones i és per això que cal prioritzar les actuacions sobre aquestes, com són els circuïts per activitat física, les escoles bressol públiques, els centrescívics, el col.legi de Sant llàtzer, espais que fomenten el coneixement entre les persones i per tant, ajuden a una millor convivència, a una millor integració i en conseqüència aconsegueixen una millor sensació de seguretat.

En un segon torn d'intervencions, Monclús va destacar la manca de voluntat de l'Ajuntament de Tortosa per cedir en condicions el solar on s'ha de construir el col.legi de Sant Llàtzer. En aquest punt Monclús va coincidir amb els candidats del PSC i Iniciativa per Catalunya en el sentit que el projecte estava redactat i s'havia de finançar a traves del Institut Català de Finances i l'àrea d'educació de l'Ajuntament de Tortosa no havia fet els seus deures. Bel va sortir a l'atac dient que com s'estava veient s'estava configurant un nou tripartit a la ciutat. Monclús va respondre que ERC ha governat a la Generalitat en un tripartit, però també ha governat a Tortosa amb un altre tripartit (CDC i UDC).

Els periodistes de la taula es van fer ressó de la proposta del President del Partit Popular de Tortosa sobre la creació d'un centre específic d'acollida i tractament de malalties infeccioses per als immigrants. Monclús va considerar aquesta proposta com un despropòsit sanitari.

Un altra pregunta va fer referència al fet de si Tortosa està exercint la capitalitat del territori. Monclús va respondre que Trtosa havia de tirar del carro del territori, com ho va fer amb la lluita contra el PHN, però que havia de mirar la resta de municipis a un nivell d'igualtat.

A la pregunta de si estava d'acord ambque la llista més votada hagi de tenir l'alcaldia, Monclús va respondre que el partit més votat ha de liderar la formació del govern municipal, però que també calia cassar els programes polítics de les coalicions de govern.

A la pregunta de si calia canviar el model de Festes de la Cinta, el candidat republicà va recalcar la necessitat de cuidar la Festa del Renaixement, com a element de promoció econòmica de la ciutat i punta de llança del turisme cultural de la ciutat i que s'havíen d'escurçar les festes de la Cinta, augmentant-ne la intensitat i la imatge de lideratge en el territori.

El tercer i últim bloc feia referència a les propostes sobre el nucli antic. Monclús va respondre que ERC ha cregut sempre amb el nucli històric i per això en va instal.lar ja fa anys la seva seu. Que cal posar en valor el patrimoni per fomentar el turisme cultural. Altres propostes per al nucli antic són la ubicació d'un mercat setmanal de pagesos, la creació d'un carrer d'artesans, la instal.lació debucs d'assaig per a grups musicals, la rehabilitació de vivendes i l'augment de la presència de la policia de proximitat.

La últim pregunta feia referència a la despesa de campanya electoral. Monclús va dir que s'havia fet una campanya basada en el treball de la candidatura i de la resta d'afiliats i amics i que la despesa era molt ajustada i que es tindria quantificada totalment en els últims dies de campanya.

Per demanar el vot, Moncús va destacar que estava envoltant d'un bon equip amb moltes ganes de treballar, amb experiència de gestió i en els respectius oficis dels membres de la candidatura i que les seves propostes volien aconseguir una ciutat més saludable, amb més treball i equipaments per als tortosins i tortosines. En definitiva, una ciutat per a les persones i una Tortosa capital de la vegueria.

Després del debat, la feina de campanya no es va aturar i es va continuar fent la visita de comerços de l'Avinguda de la Generalitat.

Per la tarda, Monclús i altres membres de la candidatura van muntar el punt d'atenció al ciutadà a la baixada del pont de l'Estat on van repartir programes electoral i invitacions per a l'acte central de campanya que es celebrarà demà dijous a les 20.00 hores a l'Antic Mercat de Ferreries.

Al vespre, Josep Monclús, Alícia Gamundi, Emili Nieto, Montse Andreu i Jordi Roig es van reunir amb la nova Junta de l'Associació de Veïns per escoltar les principals problemàtiques del barri i explicar-los algunes de les propostes d'ERC per a Tortosa i per a Remolins. Des d'aquí el nostre suport a aquest nou grup de dones i homes amb moltes ganes de defensar i treballar pel seu barri.

Avant Tortosa!