Junqueras reclama una Europa social



Divendres, 27 de març de 2009

Junqueras reclama ‘una Europa social que atengui les necessitats dels qui pateixen més severament la crisi’

El candidat d’Esquerra a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha recordat durant la cloenda a la assemblea anual de l’Aliança Lliure Europea (ALE) els impactes ‘molt greus’ de la crisi econòmica sobre el nostre país: l’atur fa augmentar el nombre de persones i famílies que no poden cobrir les necessitats bàsiques, ‘amb un risc evident d’exclusió social i cronificació’; ‘greu’ incidència de l’atur juvenil, que afecta el 35% de nois i noies entre 16 i 19 anys, un percentatge ‘en clara sintonia amb el fracàs escolar a secundària en els barris i ciutats més desestructurades del país’; l’acumulació d’un milió de nous catalans en els darrers anys que ara el mercat laboral no pot absorbir, ‘col·lectius sovint sense drets, víctimes d’una legislació restrictiva, amb poques oportunitats i sense xarxa social o familiar de suport’.

Per aquest motiu, Junqueras ha reclamat una ‘Europa social, que no només es preocupi pel creixement econòmic sinó que atengui les necessitats socials dels qui pateixen més severament la crisi’. Perquè ‘si no es dediquen recursos a atendre aquestes necessitats, segurament la factura social serà massa cara d’aquí a uns anys’, ha afirmat. Així mateix, ha assegurat que ‘els nostres països’ necessiten plans i mesures d’inclusió social que generin cohesió social, perquè ‘sense cohesió social no hi pot haver cohesió nacional’.


‘Resultarà Europa ser més papista que el Papa?’

El candidat independentista ha trobat ‘xocants’ les conclusions de la Presidència del Consell Europeu de la setmana passada, que esmenten ‘la ferma adhesió al principi de sanejament de les finances públiques i al marc del Pacte d’Estabilitat i Creixement’, advertint severament aquelles economies que superen el 3% de dèficit públic.

Junqueras ha recordat que aquesta setmana ‘les noves mesures de l’Administració dels Estats Units han fet arribar el nivell de dèficit públic al 10% del PIB i les borses van rebre la notícia amb alces entusiastes’. ‘Resultarà Europa ser més papista que el Papa?’, s’ha preguntat, i ha recordat que en un context ‘d’atur galopant, allò urgent és estimular l’economia amb mesures expansives de despesa’ i sobretot, reivindicar al costat d’un pacte d’estabilitat i creixement, ‘un pacte d’Estabilitat social’.


‘En la competència global, el tamany també importa’

El candidat d’Esquerra ha recordat que la internacionalització de l’economia catalana és una oportunitat per afrontar la crisi i ha afirmat que en ‘la competència global, el tamany també importa’, perquè són precisament les nacions i els Estats de dimensió petita i mitjana ‘els que tenen la capacitat de maniobrar per crear estructures polítiques, socials i econòmiques al seu servei’. Són les petites nacions i els petits Estats ‘els que ho tenen millor per competir internacionalment’.

‘En un món interconnectat’, ha afirmat Junqueras, ‘la clau del progrés material rau en la capacitat d’articular polítiques, mesures i desenvolupar projectes col·lectius amb la proximitat de les persones’. En aquest sentit, ha assegurat que ‘els paràmetres de la competitivitat són avui la innovació, l’especialització i l’intercanvi’, que depèn alhora de la capacitat dels països ‘d'involucrar el conjunt d’actors públics i privats en diferents àmbits –empreses, universitats, centres de recerca, cambres de comerç, sindicats, patronals i administracions– per què el conjunt de les forces productives d’un país cooperin