Esquerra porta al Parlament el canvi de criteris per aconseguir la gratuïtat del servei de transport d’alumnes


El diputat republicà Sergi de los Rios defensa una solució de sentit comú i demana la gratuïtat del transport per a tots els alumnes



Esquerra ha exposat avui en roda de premsa diverses iniciatives per mantenir la gratuïtat del transport dels alumnes de secundària d’escolarització obligatòria. Aquest transport, que fins ara era gratuït, ara el govern comarcal del Montsià (CiU i PP) ha aprovat que els alumnes que s’han de desplaçar entre nuclis de població d’un mateix municipi per anar a l’institut n’hagin de pagar una part, concretament el 20%. Montserrat, alcalde d’Alcanar, ha explicat que a les Cases d’Alcanar tenen 44 alumnes afectats, i que per tant ‘veiem amb preocupació la imposició d’aquesta mesura de copagament’. Segons Montserrat, ’Alcanar som un municipi policèntric, amb diversos nuclis de població, i la mesura crea un greuge comparatiu entre els nostres alumnes, crea canareus de primera i canareus de segona castigats amb el copagament’. Davant d’aquesta mesura, ‘que va en contra de la nostra cohesió social i de la vertebració del municipi’, Montserrat demana ‘un sistema més just i igualitari amb uns criteris diferents als actuals, que no faci greuges comparatius i que no perjudiqui Alcanar ni altres municipis policèntrics’. Segons Montserrat, la mesura aprovada pel govern comarcal de CiU i el PP no s’ha pogut aplicar a causa de la mobilització de l’AMPA de les Cases i al fet que encara no ha superat tots els tràmits legals.

Per la seva banda, la regidora d’Educació d’Alcanar ha presentat la moció que es debatrà al proper Ple municipal on es rebutja la retallada que la Generalitat ha aplicat, es demana que modifiqui el Decret pel qual es regula el servei escolar per tal de facilitar el desplaçament de l’alumnat en educació obligatòria, i el document Criteris que s’han seguit per a l’establiment de la proposta de finançament dels serveis de transport i menjador escolar per al curs 2011-2012, de manera que el criteri per poder acollir-se al servei de transport gratuït sigui no només el de la necessitat d’escolaritzar-se en un centre de fora del seu municipi de residència, sinó també la distància entre el nucli de residència i el centre escolar; i per últim es demana al Departament d’Ensenyament que rectifiqui la decisió de reduir la seva aportació al Consell Comarcal, i al govern del Consell que negociï amb el Departament el manteniment de la subvenció que s’havia previst.

El diputat d’Esquerra al Parlament de Catalunya, Sergi de los Ríos, ha manifestat que ‘cal buscar una solució de sentit comú que no generi discriminació entre alumnes, perquè estem davant d’un problema que afecta moltes famílies, no només del Montsià’. De los Ríos, que denuncia ‘una actitud tova des del territori quan en caldria una de més forta i ferma per assolir la gratuïtat per tothom’, situa l’origen del problema en la retallada dels pressupostos aprovats per CiU i el PP i proposa ‘aplicar també el criteri de la distància, que aportaria sentit comú’. Per això Esquerra ha presentat una Proposta de Resolució amb la qual es demana la modificació del Decret pel qual es regula el servei escolar per facilitar el desplaçament de l’alumnat en educació obligatòria i dels criteris que s’apliquen, tot tenint en compte la distància del centre. La Proposta, a més, demana que es rectifiqui la decisió de reduir l’aportació al Consell Comarcal del Montsià.

Per acabar, la regidora de Tortosa i consellera comarcal del Baix Ebre, Alícia Gamundi, ha informat que el grup d’Esquerra va preguntar al Consell per la situació del transport d’alumnes i la resposta va ser que encara no se’n sabia res, però que estaven buscant una solució. Gamundi afirma que ‘la solució ja hauria d’estar feta perquè ja s’ha començat el curs i no es poden tenir unes famílies angoixades amb el dubte de si han de pagar o no’. D’altra banda, ‘no es pot passar la pilota d’aquest problema als ajuntaments i agreujar la seva situació econòmica quan això és responsabilitat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya’