"No val a badar. Qui bada per pistonada" Article de Josep F. Monclús



El turisme juga un paper molt important per desenvolupar un territori, una ciutat, ho fa fonamentalment a dos nivells: donant-la a conèixer (projecció exterior de la imatge) i econòmicament (els hotelers tenen més ocupació, els restauradors omplin les taules i els comerciants venen més. Es creen llocs de treball). Dit això sembla que qualsevol ciutat o poble que tingués quelcom que mostrar hauria d’apostar pel turisme per ajudar a crear ocupació.


A les dues anteriors legislatures el Govern de la Generalitat, a través de la Direcció General de Turisme, ho va veure clar: havia i molt per a desenvolupar turísticament a les terres de l’Ebre. Calia destinar esforços i recursos econòmics per a crear producte turístic i atreure més visitants a l’Ebre. Puc dir que es va fer, (un exemple va ser el “Pla de Dinamització Turística” dotat en 4.100.000 €), la gent del mon del turisme a les Terres de l’Ebre ho sap i la URV en un estudi presentat a principis de 2010 mesurava el creixement econòmic que aquets esforços havien significat per al territori. “el PIB associat a les activitats específiques turístiques a Terres de l’Ebre hauria crescut, en el període acumulat 2003-2007, un 23.2%, aproximadament dos cops per sobre del creixement de l’economia global ebrenca”.

Feta una bona passa a nivell global de Terres de l’Ebre, calia que Tortosa fes un esforç per liderar el turisme ebrenc, a través del turisme cultural, seria la cirereta del pastel. Tortosa havia de disposar de diners per crear producte turístic (passar de recursos turístics a paquets que es poden comercialitzar). La Direcció General de Turisme de l’anterior legislatura ho va tornar a veure clar i el Govern de la Generalitat va aprovar un “Pla de Foment del Turisme” a partir d’un projecte anomenat “Tortosa ciutat del Renaixement” per tal de crear riquesa i generar ocupació. El 3 de setembre de 2010 és va signar un conveni entre l’alcalde de la ciutat de Tortosa i el conseller Huguet, responsable de l’àrea de turisme, per a destinar 900.000 €, per tal que l’ajuntament de Tortosa executés en tres anualitats les actuacions acordades.

Ha passat més de la primera anualitat (15 mesos) i l’ajuntament no ha fet cap actuació, la primera condició i indispensable era nomenar un Gerent del seu propi personal o contractar-lo en recursos del propi “pla de foment” (clàusula novena del conveni), en no fer res hem perdut la possibilitat de generar riquesa, ocupació i projectar externament la ciutat a través del turisme.

Al darrer ple municipal, en forma de moció se li demanava a l’equip de govern municipal que s’espavilés i contractés al gerent del pla. Per boca de la portaveu de CiU varem sentir que “era una moció poc seriosa” i que “el desenvolupament econòmic d’una ciutat no s’aconsegueix contractant més gent a l’ajuntament”. Altres pensem que si passen i no les aprofitem perdem pistonada. No val a badar, ja que així es contribueix a l’atur.

és metge i portaveu del Grup Municipal d’ERC a l’ajuntament de Tortosa