Esquerra es queda sola defensant l’agilització del desenvolupament complert de les vegueries

El grup parlamentari d’Esquerra ha posat en evidència l’ambigüitat del suport de CiU i del PSC al model propi de Catalunya en vegueries, ja que els vots d'uns i altres han impedit que el Parlament admetés a tràmit la Proposició de llei per la modificació dels límits provincials de Catalunya.

L’alteració dels límits provincials hagués permès, en un primer moment, les vegueries de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, per passar després a la constitució de l’Alt Pirineu i Aran i la de Catalunya Central quans’haguessin alterat els límits provincials. En definitiva, es tractava d’encaixar les futures vegueries en els límits de les províncies, per això el Solsonès passaria provisionalment a la província de Barcelona per, tot seguit, constituir la vegueria de la Catalunya Central, i la Cerdanya a la província de Lleida per constituir la vegueria de l’Alt Pirineu. 

Sí que s’ha admès a tràmit la Proposició de llei de modificació del règim electoral general, que hauria de facilitar la constitució de la vegueria de Terres de l’Ebre. La proposta admesa a tràmit preveu que les comarques siguin circumscripció electoral per l’elecció dels organismes de segon grau, com ho són les diputacions o les futures vegueries en substitució dels actuals partits judicials.

El diputat republicà Marc Sanglas s’ha mostrat satisfet per l’aprovació d’una de les dues proposicions, ja que, segons ha dit, significa superar els actuals partits judicials de 1979 i, per tant, posa en valor la divisió comarcal de Catalunya. De tota menara, ha lamentat la no aprovació de les dues proposicions, atès que totes dues haurien permès ‘assentar les bases territorials de les futures vegueries i també convertir-se en la planta de la futura estructura territorial i àmbit d’actuació de la Generalitat’, ha defensat el diputat Marc Sanglas, que ha dit que ‘des d’Esquerra volem aquestes institucions perquè creiem en un model de país amb institucions properes a la seva ciutadania i que siguin eficients’.

Sanglas ha acabat la defensa de les propostes d’Esquerra lamentant que s’hagi desaprofitat ‘una gran oportunitat de construir estructures de país’, al mateix temps que ha posat en valor el paper d’Esquerra, ‘i nosaltres, primer des del Govern i ara des de l’oposició, hem fet i estem fent una feina rigorosa però no esperàvem que posessin traves a la voluntat de ser d’un país amb la seva pròpia organització territorial’.