Nou pas per la vegueria de les Terres de l’Ebre

Nou pas per la vegueria de les Terres de l’Ebre
22.04.2010 | 14.22 h
Nou pas per la vegueria de les Terres de l’Ebre
Aquesta setmana m’he reunit a Madrid amb el Vicepresident tercer i ministre de Política Territorial del govern espanyol, Manuel Chaves, per tractar el desplegament de la nova organització territorial en vegueries. L’establiment de la nova arquitectura institucional a Catalunya és un procés gradual que necessita la col·laboració de l’Estat perquè afecta a lleis estatals.
Com ben bé és conegut, els límits veguerials no coincideixen amb els límits provincials. I aquest desajustament provoca que els partits judicials no siguin la circumscripció idònia a través de la qual escollir els representants al consell de vegueria.
És per això que vam proposar al ministre la modificació de l’article 204 del títol V de la Llei Orgànica del Règim Electoral General, més coneguda com a LOREG, per tal d’establir unes circumscripcions diferents a les del partit judicial que tenim actualment. En el cas de Catalunya, aquesta circumscripció volem que sigui la comarca, perquè és una realitat geogràfica més real, propera i coneguda pels ciutadans, i això facilitarà l’elecció i la posterior constitució dels consells de vegueria.
Amb aquesta modificació de la llei, la vegueria de les Terres de l’Ebre es podrà constituir amb tots els ets i els uts després de les properes eleccions municipals. Des de Governació, seguirem treballant i mantenint reunions entre el departament i el ministeri per desplegar el més ràpidament possible aquesta llei, que a hores d’ara es troba en tràmit parlamentari.