El costat fosc de les males matemàtiques

Llegint la "Crònica" d' una periodista sobre els cartells que ERC penja als punts d' informació de Tortosa fent publicitat de les bones conseqüències de la seva acció al Govern, me sobta la facilitat amb què persones professionals de la notícia, cauen en l' opinió esbiaixada, arrodonida de la mateixa simplicitat que volen criticar als altres.

D' entrada, els militants d' ERC a Tortosa no són tots funcionaris. De fet, la majoria tenen ocupacions ben diverses. De tota manera, ja és malaguanyat creure que tots els metges i professors, per usar dels seus mateixos exemples, són o han de ser funcionaris; funcionaris, no ja treballadors d' empreses públiques, que també ho podrien ser sense haver passat a l'estatus de funcionaris, després de la corresponent oposició pública. Per cert, l' empresa pública també compta amb periodistes a la seva plantilla. I els mitjans que sobreviuen gràcies a la publicitat de l'administració pública, abunden. Dic jo que també els podem reclamar als mitjans i als periodistes més rigor i professionalitat, sobretot si viuen molt del diner públic.

A més, la periodista sembla veure's en l' obligació d' amenaçar els partit i en concret ERC, per l' ús dels pilons publicitaris on enganxem els cartells que expliquen la nostra acció de govern. "Arma electoral", diu. Ja ficats, pot seguir les amenaces a tothom que també es fa publicitat. Encara resultarà que no es fixa en els anuncis de clíniques, universitats, escoles, empreses de seguretat, comerç en general, contactes... com si tothom no tingués l' obligació de fer i bé la seva feina; com si tothom tingués l' obligació de no alegrar-se dels bons resultats i no participar-ho a ningú.

La rutina potser li roba perspectiva i trastorna el criteri. Solament així puc explicar-me que ens acusi de perversos. ¿Cóm uns simples cartells li poden fer pensar ningú que som una gent que disfruta del mal i la destrucció? Peque això és la perversió.

Vull pensar que el seu escrit és un fruit verd, que no contempla l' acció propagandística de totes les altres formacions polítiques. El que succeeix és que ERC ha adoptat un format diferent, sobre un suport nou a Tortosa: els cartells de propaganda als pilons.

De tota manera, el pitjor de tot és la construcció del titular, de la seva idea, amb dues coses tan antagòniques com "sumar" i "perversió".

Per definició, una suma mai pot ser negativa ni destructora, no té costat fosc. Una suma equilibra amb exactitud pèrdues i guanys i per tant, produeix una situació justa. Una suma aplega coses.